Bytový dom - Sobota Residence

Príbeh rodinného hotela pod Tatrami začal novú éru. Sú tu luxusné rezidencie.

Bytový dom - Sobota Residence v skratke:

Lokalita:
Spišská Sobota
Klient:
Aquaterm
Úžitková plocha:
1100 m2
Projekt:
2020
Autori:
Ing. Ivan Bagin, Ing. Cyprián Gura
Spolupráca:
Ing. arch. Martin Truba
Realizácia:
2021

Projekt Sobota Residence vyrástol na základoch rodinného hotela stojaceho v lukratívnej mestskej časti Poprad. Námestie Spišskej Soboty patrí medzi jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov. Kde sa končí stredoveké námestie, tam začína moderná architektúra – luxusné veľkometrážne bývanie.

Hotel Sobota uvoľnil po 15 rokoch miesto novej vízii. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa z príjemného dovolenkového ubytovania stali luxusné rezidencie s jedinečným konceptom.

Je Sobota Residence byt alebo dom?

Predstava investora o trvácnosti projektu, o komforte bývania a o elegantnej architektúre čistých línií sa začala napĺňal v ateliéri architektov. Všetci sa pustili do výzvy prestavať hotel s dekoratívnymi prvkami z 90. rokov na niečo nové – na veľkometrážne byty so samostatnými záhradkami alebo balkónmi moderných štandardov, ktoré by zapadli do okolia.

Projekt Sobota Residence je podľa slov architektov z Tatra Ateliéru „hybrid“. Ide o bývanie s výhodami bytu a zároveň domu. Všetko dobré sa tu prelína a stretáva na jednom mieste. Každá bytová jednotka má nadštandardne veľa vnútorného priestoru, dostatok svetla v izbách a zároveň samostatný exteriérový priestor na chvíle oddychu.

Rozloha starých múrov hotela pustila investora do výstavby 10 luxusných bytov, ktorých metráž sa pohybuje od 78 m² do 145 m². Dnes má už každý rezidenčný byt svojho majiteľa a kolaudácia ukončí celú premenu objektu v jeseni 2022.

Technické parametre a štandardy, ktoré stanovili hodnotu stavby

Na začiatku si bolo treba určiť štandardy. Kvalitné materiály, udržateľné vykurovanie, dostatočne veľký a inšpiratívny priestor či parkovanie.

Ako uviedli architekti, starý objekt sa okrem jednej dostavby z hľadiska pôdorysu vôbec nezmenil. Požiadavka na menšie doplnenie stavby z východnej strany vznikla na základe svetelno-technických parametrov, aby sa splnili stanovené štandardy komfortu bývania. Priestor v severných bytoch sa tak otvoril, zväčšil a stavba dostala modernejší charakter.

Keďže projekt Sobota Residence je v ochrannom pásme, tak stanovené boli okrajové podmienky – výška hrebeňa, farba strechy a omietky, revitalizácia zelene. Použité boli moderné materiály pre dnešnú bytovú výstavbu. Stavba priznáva jedinečnú oceľovú konštrukciu, autentický materiál ako je drevo, veľké hliníkové okná a terasové dvere. Z technických parametrov je zaujímavé, že na žiadosť klientov boli bytové jednotky doplnené o rekuperáciu či o vonkajšie žalúzie.

Kúrenie v novom objekte je plynové. Z dôvodu efektivity a udržateľnosti bola navrhnutá spoločná kotolňa (namiesto samostatných plynových kotlov). Každý majiteľ má vlastnú bytovú stanicu s odpočtom spotreby na diaľku, čo sa pokladá za jeden z moderných prvkov.

Architekti sa nevyhli zaujímavým výzvam

V úvode projektovania sa veľa diskutovalo o tom, čo z pôvodného hotela ostane – ktoré potrubie alebo aké múry zachovať. Napokon sa kvôli technickým parametrom pristúpilo ku kompletnej rekonštrukcii. Po náročnej dileme ostala z hotela iba „tehla“.

 V existujúcej budove je vždy náročnou výzvou aj vytvorenie parkovania (napríklad v podzemí). Tu to nebolo inak. V územnom pláne bolo podľa slov architektov špecifikované „parkovanie v objekte“. Preto sa rozhodli vyriešiť výzvu pergolou, ktorá zároveň plynule prechádza ponad bytovú jednotku a tieni záhradku, a teda je súčasťou stavby.

Zaujímavosťou na stavbe je átrium v jednom z bytov. Keďže izby tejto rezidencie boli orientované na sever, tak bolo potrebné vyriešiť prílev denného svetla. V návrhu sa preto objavilo átrium. Výzva nastala, keď bolo potrebné vyriešiť vizuálnu bariéru medzi susedmi – aby rezident vrchného bytu nevidel do spodného bytu cez átrium až do ďalších izieb.

Výnimočným prvkom v jednom z bytov sa stali aj šikmo postavené steny voči obvodovým múrom. Byt jedného z rezidentov sa od základov úplne „prekopal“. Namiesto klasických izieb vznikol veľmi inšpiratívny otvorený priestor (s dverami len na sociálne zariadenie). Steny, ktoré šikmo predeľujú časti bytu majú jednoducho šmrnc.

Get a price quote in no time

We believe that you are interested in our work. Contact us and get a professional price offer 

Related projects: