Bytový dom - Sobota Residence

Príbeh rodinného hotela pod Tatrami začal novú éru. Sú tu luxusné rezidencie.

Bytový dom - Sobota Residence v skratke:

Lokalita:
Spišská Sobota
Klient:
Aquaterm
Úžitková plocha:
1100 m2
Projekt:
2020
Autori:
Ing. Ivan Bagin, Ing. Cyprián Gura
Spolupráca:
Ing. arch. Martin Truba
Realizácia:
2021

Projekt Sobota Residence vyrástol na základoch rodinného hotela stojaceho v lukratívnej mestskej časti Poprad. Námestie Spišskej Soboty patrí medzi jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov. Kde sa končí stredoveké námestie, tam začína moderná architektúra – luxusné veľkometrážne bývanie.

Hotel Sobota uvoľnil po 15 rokoch miesto novej vízii. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa z príjemného dovolenkového ubytovania stali luxusné rezidencie s jedinečným konceptom.

Je Sobota Residence byt alebo dom?

Predstava investora o trvácnosti projektu, o komforte bývania a o elegantnej architektúre čistých línií sa začala napĺňal v ateliéri architektov. Všetci sa pustili do výzvy prestavať hotel s dekoratívnymi prvkami z 90. rokov na niečo nové – na veľkometrážne byty so samostatnými záhradkami alebo balkónmi moderných štandardov, ktoré by zapadli do okolia.

Projekt Sobota Residence je podľa slov architektov z Tatra Ateliéru „hybrid“. Ide o bývanie s výhodami bytu a zároveň domu. Všetko dobré sa tu prelína a stretáva na jednom mieste. Každá bytová jednotka má nadštandardne veľa vnútorného priestoru, dostatok svetla v izbách a zároveň samostatný exteriérový priestor na chvíle oddychu.

Rozloha starých múrov hotela pustila investora do výstavby 10 luxusných bytov, ktorých metráž sa pohybuje od 78 m² do 145 m². Dnes má už každý rezidenčný byt svojho majiteľa a kolaudácia ukončí celú premenu objektu v jeseni 2022.

Technické parametre a štandardy, ktoré stanovili hodnotu stavby

Na začiatku si bolo treba určiť štandardy. Kvalitné materiály, udržateľné vykurovanie, dostatočne veľký a inšpiratívny priestor či parkovanie.

Ako uviedli architekti, starý objekt sa okrem jednej dostavby z hľadiska pôdorysu vôbec nezmenil. Požiadavka na menšie doplnenie stavby z východnej strany vznikla na základe svetelno-technických parametrov, aby sa splnili stanovené štandardy komfortu bývania. Priestor v severných bytoch sa tak otvoril, zväčšil a stavba dostala modernejší charakter.

Keďže projekt Sobota Residence je v ochrannom pásme, tak stanovené boli okrajové podmienky – výška hrebeňa, farba strechy a omietky, revitalizácia zelene. Použité boli moderné materiály pre dnešnú bytovú výstavbu. Stavba priznáva jedinečnú oceľovú konštrukciu, autentický materiál ako je drevo, veľké hliníkové okná a terasové dvere. Z technických parametrov je zaujímavé, že na žiadosť klientov boli bytové jednotky doplnené o rekuperáciu či o vonkajšie žalúzie.

Kúrenie v novom objekte je plynové. Z dôvodu efektivity a udržateľnosti bola navrhnutá spoločná kotolňa (namiesto samostatných plynových kotlov). Každý majiteľ má vlastnú bytovú stanicu s odpočtom spotreby na diaľku, čo sa pokladá za jeden z moderných prvkov.

Architekti sa nevyhli zaujímavým výzvam

V úvode projektovania sa veľa diskutovalo o tom, čo z pôvodného hotela ostane – ktoré potrubie alebo aké múry zachovať. Napokon sa kvôli technickým parametrom pristúpilo ku kompletnej rekonštrukcii. Po náročnej dileme ostala z hotela iba „tehla“.

 V existujúcej budove je vždy náročnou výzvou aj vytvorenie parkovania (napríklad v podzemí). Tu to nebolo inak. V územnom pláne bolo podľa slov architektov špecifikované „parkovanie v objekte“. Preto sa rozhodli vyriešiť výzvu pergolou, ktorá zároveň plynule prechádza ponad bytovú jednotku a tieni záhradku, a teda je súčasťou stavby.

Zaujímavosťou na stavbe je átrium v jednom z bytov. Keďže izby tejto rezidencie boli orientované na sever, tak bolo potrebné vyriešiť prílev denného svetla. V návrhu sa preto objavilo átrium. Výzva nastala, keď bolo potrebné vyriešiť vizuálnu bariéru medzi susedmi – aby rezident vrchného bytu nevidel do spodného bytu cez átrium až do ďalších izieb.

Výnimočným prvkom v jednom z bytov sa stali aj šikmo postavené steny voči obvodovým múrom. Byt jedného z rezidentov sa od základov úplne „prekopal“. Namiesto klasických izieb vznikol veľmi inšpiratívny otvorený priestor (s dverami len na sociálne zariadenie). Steny, ktoré šikmo predeľujú časti bytu majú jednoducho šmrnc.

Cenová ponuka na vyžiadanie

Veríme, že Vás naša práca zaujala. Kontaktujte nás a získajte odbornú cenovú ponuku aj Vy 

Ďalšie projekty: