Event House, Smižany

Dom pre veľký sen

Event House, Smižany v skratke:

Lokalita:
Smižany
Klient:
Nezisková organizácia
Úžitková plocha:
250 m2
Projekt:
2017
Autori:
Ing. Ivan Bagin, Ing. Cyprián Gura, Ing. arch. Martin Truba
Spolupráca:
Realizácia:

Multifunkčná budova, navrhovaná do turisticky atraktívnej lokality Smižany – Slovenský raj, mala poskytnúť spoločenské zázemie pre minimálne 400 ľudí a mal byť kultúrnym dejiskom. Projekt sa začínal smelou predstavou. Výsledkom sa stal majestátny architektonický návrh – Event House.

Múzeum regionálnych tradícií, spoločenské priestory aj malý hotel s kapacitou 50 ľudí boli prvé fragmenty projektu, ktoré sme potrebovali uchopiť a zakresliť. Z toho nám postupne vychádzal nadčasový dizajn: veľa skla, lepeného dreva a dreveného väzníka s moderným osvetlením a vyfrézované ornamenty smižianskej ľudovej kultúry na fasáde budovy, ktoré by hrdo odrážali charakter kraja.

Výzvou pri navrhovaní spoločenského objektu na Spiši bolo hľadanie perfektného komfortu užívania a multifunkčnosti. Zamýšľali sme sa nad delením a zároveň spájaním priestorov tejto veľkorysej plochy s rozlohou viac ako 4000 m2. V objekte sa mala objaviť výstavná miestnosť pre stálu aj hosťujúcu expozíciu, salóniky či školiace miestnosti na menšie podujatia a hala pre väčšie svadby. Kuchyňa, detský kútik, lobby bar alebo prevádzkové a technické miestnosti, ktoré by kapacitne postačovali…

Architektonický projekt Event House nás nenechal tvoriť v zabehnutých koľajach. Museli sme odstúpiť o krok ďalej, hľadať inšpirácie hlboko v sebe aj vonku – za hranicami Slovenska.

Podarilo sa nám vytvoriť hlavný halový objekt s posuvnými drevenými stenami, ktorý ponúka rôzne riešenia na rôzne podujatia. Stavba je jednopodlažná s jedným podzemným podlažím, ktoré sa nachádza pod veľkým foyer. Foyer malo byť začiatkom zážitku – chceli sme, aby ohúrilo a dobre naladilo, aby postrčilo hosťa ďalej do pasáže s barom a kaviarenským sedením alebo bližšie ku kultúre – k umeniu. Pasáž sme poňali ako hlavný komunikačný uzol, z ktorého sa prechádza do hlavnej sály, na vonkajšiu terasu či detského kútika.

Z foyeru sme navrhli elegantný presun do múzea regionálnej kultúry, a to po schodoch alebo cez veľkokapacitný výťah pre 50 osôb. Za galériu sme umiestnili šikovné školiace priestory a detský kútik, aby sa ani deti nemali šancu nudiť v centre kultúry a spoločenského vyžitia na Spiši.

Exteriér stavby nedáva šancu nude či rutine. Vsadili sme na malú vodnú plochu, možnosť využitia spoločenského stanu v záhrade, a tiež na príjemné prostredie a zjavné prepojenie s okolitou prírodou, ktoré robí stavbu jedinečnou. Súčasťou projektu museli byť aj dostatočné parkovacie plochy, napríklad pre autobus a niekoľko desiatok áut.

Event House dostal jasné línie. Línie Spiša a veľkého sna zadávateľa vytvoriť jedno životaschopné kultúrno-spoločenské dielo, ktoré by veľkolepo slúžilo všetkým.

Cenová ponuka na vyžiadanie

Veríme, že Vás naša práca zaujala. Kontaktujte nás a získajte odbornú cenovú ponuku aj Vy 

Ďalšie projekty: