Komunitné centrum, Slovinky

oSVETOVÁ stavba s nápadom

Komunitné centrum, Slovinky v skratke:

Lokalita:
Slovinky
Klient:
Obec Slovinky
Úžitková plocha:
250 m2
Projekt:
2017
Autori:
Mgr. art. Ing. Michal Auxt, Ing. Ivan Bagin, Ing. Cyprián Gura
Spolupráca:
Realizácia:
2022

Zámer prestavby pôvodného obecného kina v Slovinkách niesol v sebe predovšetkým integráciu. Dôvodom realizácie projektu sa stalo spájanie ľudí z rôznych sfér, naplnenie túžby realizovať sa, vidieť a vedieť viac „zo sveta“. Stavba si žiadala nápad, pretože sama mala byť oSVETOVÝM centrom kraja.

Plošná bilancia pôvodného kina bola necelých 250 m2. Rekonštrukciou a dobudovaním nového objektu sme dostali do zrekonštruovaného osvetového centra viac možností, väčšiu kapacitu na budúce podujatia a väčšiu slobodu integrácie. Slovinky a okolie obce majú vďaka rekonštrukcii k dispozícii viac ako 400 m2 úžitkovej plochy.

Za to, aby mala stavba šmrnc a špeciálny charakter, sme nemuseli vôbec bojovať. Sama bola špeciálnou už od začiatku a počas premeny nás neustále prekvapovala. Klasickú sedlovú strechu a tradičný podlhovastý tvar múrov na pôvodnom kine sme rozrušili polkruhovou prístavbou, priznaným krovom a oceľovými tiahlami. V jednej budove sa snúbia dva konštrukčne aj vizuálne odlišné krovy. Ústrednou myšlienkou sa stal odvážny nápad: prístavba so schodiskovou rampou sa má „zahryznúť“ do pôvodnej stavby. Má zarezonovať. Má prekvapiť zvonku i zvnútra. Po náročnej ceste realizácie, kde nechýbali prekvapivé nálezy ako napríklad pivnice v suteréne, dopadol projekt nad očakávania. Spolupráca so zadávateľom stavby bola výborná, technické prevedenie perfektné.

Pri pohľade na nové osvetové centrum upúta okrem „zahryznutej“ prístavby aj kruhové okienko. Ide o pôvodný prvok, ktorý krásne deklaruje postoj budovy: „Som ako kruh, v ktorom neustále prúdi energia, pretože nemám začiatok ani koniec. Stvárňujem dokonalosť, celistvosť, spájanie a večnosť.“ Posolstvo sme sa snažili vykresliť formou, aby stavba svojím výrazom a dizajnom presne pomenovávala, o čo v nej ide.

Po vstupe do vnútra sa po celom obvode budovy ťahá zaujímavá schodisková rampa zavesená o strop na oceľových tyčiach, ktoré sú nielen statickým, ale aj bezpečnostným prvkom. Slúžia ako zábradlie. A napokon – funkčnosť sa zľahka preklápa do zmyselnej optiky. Priestor sa otvoril, vďaka rampe nabral na dynamike a povzbudzuje k voľnosti. K voľnosti myšlienok – k osvete.

Hlavným prvkom, ktorý má vnútorný priestor priviesť k dynamike, je masívny deväť metrov dlhý trám držiaci strechu a prepájajúci obe časti novej budovy. Upútava pozornosť – vznáša sa v najvrchnejšom bode stavby. Projekt myslí aj na kancelárie a administratívne priestory, ktoré dostali miesto v podkroví.

Projekt v nás vo finále rezonuje ako oSVETOVÁ stavba s nápadom.

Cenová ponuka na vyžiadanie

Veríme, že Vás naša práca zaujala. Kontaktujte nás a získajte odbornú cenovú ponuku aj Vy 

Ďalšie projekty: